zondag 12 juli 2009

mexicaanse varkensgriepvaccinatie, hoe gaat dat nou precies straks

Nu op dit blog enige relevante en juiste informatie over de aankomende vaccinatie tegen het griepvirus influenza A H1N1-bacterie oftewel de varkensgriep oftwel de mexicaansegriep oftwel de nieuwegriep oftewel de novel flu.

Globaal bekeken waren er op 29 juni 2009 92981 bevestigde besmettingen en 454 doden.

In veel gevallen verloopt de infectie vrij mild. Precieze cijfers over de sterftekans aan deze griep zijn daarom niet bekend, maar wordt geschat op 0,57%[5], een veel hogere sterftegraad dan bij de gewone seizoensgriep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd, omdat bij eerdere pandemieën is gebleken dat de agressiviteit van griepvirussen kan veranderen.[6]

Onze regering heeft 36 miljoen vaccinaties aangeschaft en iedereen moet een prik tenzij je aan kan tonen dat je heel erg moeten huilen als je een prik krijgt.

De prik zelf stelt op zich niet zoveel voor. Je gaat gewoon op afspraak naar een ziekenhuis waar je in een kamer vast wordt gebonden (om het spartelen tegen te gaan). Je kan kiezen voor een verdoving, dat kost 80 euro extra. Een verpleegkundige zal dan de twee vaccinaties toedienen. De eerste in je oogbal



Als je wilt wordt je hierna even los gemaakt zodat je een slokje water kan drinken. In elk geval is de tweede prik nog iets pijnlijker dus krijg je als je daar voor kiest weer een nieuwe verdoving en in elk geval worden de ledematen wederom stevig gefixeerd. De tweede injectie is door je nagel of bij sommige mensen met een dikke nagel prikken je vlak onder je nagel door, een vrij lange naald, die gaat toch wel 3 cm naar binnen en spuit daar een vrij grote hoeveelheid dikke vloeistof in.



En als je het zonder al te veel klagen hebt kunnen doorstaan krijg je een lolly van de verpleegkundige (indien beschikbaar). het kan zijn dat je nog een paar dagen geen dingen vast kunt pakken van de pijn. Ook is het wat lastig diepte in te schatten totdat het zicht in je geprikte oogbal weer helemaal helder is, dit duurt meestal een paar dagen. Het is misschien raadzaam om met je werkgever alvast na te gaan welke werkzaamheden je die periode met 1 hand en 1 oog zou kunnen doen zodat je niet met je planning in de knoop raakt.

Dus niets om bang voor te zijn. En bovendien best belangrijk want er zijn veel mensen die niet durven dus de kans is best groot dat er een grote uitbraak komt.

-

2 opmerkingen: