zaterdag 14 februari 2009

strak in het pak



Een schematische afbeelding van een poepende pinguin, het levenswerk van Jozsef Gal van de Eötvös Loránd Universiteit (Hongarije) en Victor Benno Meyer-Rochow van de Internationale Universiteit van Bremen (Duitsland) en de Universiteit van Oulu (Finland).

Deze heren zijn naar de zuidpool gereisd om onderzoek te doen specifiek naar de druk die een pinguin produceert bij het poepen. Het schijnt nogal byzonder te zijn. Maar nu weten ze het precies. Hun rapport: "Pressures Produced When Penguins Poo: Calculations on Avian Defecation,"(2003) staat het allemaal. Pinguins poepen met een druk van 60 kilopascal, 4x meer dan bij mensen.

In 2005 won Victor hiervoor een Nobelprijs in de vloeistofdynamica. De enige vraag die nu nog rest is waarom, waarom poepen pinguins op deze manier? Om dit raadsel op te lossen zullen de 2 wetenschappen opnieuw terug naar de zuidpool moeten gaan. Ze zijn momenteel nog op zoek naar sponsors...

Misschien hadden ze iets met deze fabrikant af moeten spreken:

2 opmerkingen:

  1. Ja, dat is inderdaad een van de laatste geheimen van het dierenrijk. Ik ben blij dat dit ein-de-lijk eens onderzocht wordt! Misschien staan er nog wat ongebruikte euro's op giro 555 om dit belangrijke onderzoek te financieren. Ik ga nu even onderzoeken of het echt 15 kilopascal is, anders kloppen hun cijfers natuurlijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je nou eens 800 pinguins achter een surfplank taped, en ze mexicaans laat eten...

    BeantwoordenVerwijderen